Reiskosten

Vijf politieke partijen spraken in het Lenteakkoord af dat de onbelaste reiskostenvergoeding zal verdwijnen in 2013. Het spreekt voor zich dat dit werknemers, vooral hen die ver van hun werk wonen, honderden euro’s extra belasting per jaar zal gaan kosten. Of, en zo ja hoe, deze afspraak na september ongeschonden door de verkiezingen zal komen, is zeer de vraag.

Werknemers hoeven nu over de door de werkgever voor het woon-werkverkeer verstrekte reiskostenvergoeding tot 19 cent per kilometer geen inkomstenbelasting te betalen. Als de wet wordt ingevoerd, moeten forenzen de reiskostenvergoeding bij hun bruto loon optellen en tot 52% inkomstenbelasting betalen over die 19 cent. Sommige werkgevers hebben in het verleden afspraken gemaakt met hun personeel dat alleen de onbelaste vergoeding zal worden vergoed. Omdat er vanaf 2013 niets meer onbelast zal blijven, zal zonder nadere afspraken, de vergoeding helemaal vervallen.

Compensatie door werkgevers?
Politiek wordt geroepen dat het nadeel eenvoudig kan worden voorkomen, namelijk door dichtbij het werk te gaan wonen. Werknemers zullen mogelijk eisen gaan stellen bij werkgevers. Uit peilingen blijkt dat veel werkgevers deze extra kosten niet wensen te compenseren door een hogere (belaste) reiskostenvergoeding te geven.

Werkkostenregeling
Er is echter wellicht een mogelijkheid voor alle partijen om er uit te komen. Dat is de werkkostenregeling. Hierover is al eerder in deze Nieuwsbrief geschreven. De werkkostenregeling biedt de mogelijkheid om 1,4% (in 2012, maar mogelijk te verhogen tot 1,6% en in 2014 misschien tot nog een hoger percentage) van de bruto loonsom onbelast te verstrekken. Als die vrije ruimte nog niet is benut, kan de reiskostenvergoeding alsnog onbelast blijven.

Overgangsrecht
Mensen met een auto van de zaak, die momenteel minder dan 500 kilometer privé rijden, worden ook getroffen door het voorstel. Bij meer dan 500 privé- én woon-werkkilometers zal vanaf 2013 de fiscale bijtelling gaan gelden. Indien de auto is geleased of aangeschaft vóór 25 mei 2012 geldt onder voorwaarden tot 2017 een verlaagde bijtelling (overgangsrecht).