Leventestament

Velen zullen een testament bij de notaris hebben laten opmaken om daarin de laatste wensen vast te laten leggen. Sinds kort kennen we een nieuw soort testament, het leventestament.

In het leventestament wordt feitelijk de wijze vastgelegd waarop u belangrijke zaken wilt regelen als u tijdens uw leven niet meer in staat bent om dat te doen. Denk dan onder meer aan uw woning, inboedel, financiën, maar ook de wijze waarop u verzorgd wenst te worden. Het grote verschil tussen een testament en een leventestament is dat een testament eerst in werking treedt nà uw overlijden en het leventestament tijdens uw leven. Wel dient er voor gezorgd te worden dat beide testamenten op elkaar aansluiten.

Welke zaken vastleggen?
Eén van de belangrijkste zaken om in het leventestament vast te leggen is de naam van de persoon die uw belangen tijdens uw leven gaat behartigen. Daartoe zal er een notariële volmacht opgesteld moeten worden om ervoor te zorgen dat deze persoon de zaken kan regelen die geregeld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan zaken als wat er met de eigen woning moet gebeuren, de inboedel en welke stukken u mee wenst te nemen naar bijvoorbeeld een verzorgingstehuis, Deze zaken vastleggen in een leventestament maken dat, als de nood inderdaad aan de man komt, uw belangenbehartiger gemakkelijker zaken kan regelen, ook die welke eventueel via een kantonrechter geregeld zouden moeten worden. Heeft u een eigen zaak of een BV, dan leent een leventestament zich ook bij uitstek voor het vastleggen van zaken die de continuïteit van uw onderneming (meer) waarborgen.

Nog geen centraal register
Het leventestament moet tijdens uw leven ingezien en geraadpleegd kunnen worden. Niet alleen door uw familieleden en belangenbehartiger, maar ook door bijvoorbeeld de behandelend arts of een andere zorgverlener en door de kantonrechter. Totdat er een centraal register is, zal de geïnteresseerde zich tot de notaris moeten wenden bij wie het leventestament is opgemaakt. Het is dus van belang te melden bij uw belangenbehartiger en nabestaanden dat er een leventestament is en bij wie dat is opgesteld. Tot het moment dat u wilsonbekwaam bent, is het leventestament altijd geheel of gedeeltelijk te herroepen. Dit dient dat uiteraard ook weer vastgelegd te worden door de notaris.