Aftrek hypotheekrente wordt aangepakt

Nederlanders hebben in het verleden relatief veel geleend voor de aanschaf van een woning. Ook als men beschikte over eigen geld werd geadviseerd om geen eigen geld in de woning te stoppen, maar een maximale financiering af te sluiten. De rente was fiscaal aftrekbaar en daardoor was de netto rentelast minder dan de netto rente op een spaarrekening. Bijkomend voordeel was dat woningen in waarde stegen dus er was voldoende onderpand.

Helaas zijn de tijden veranderd. Woningen blijken helaas ook minder waard te kunnen worden. Vooral de mensen die de afgelopen 10 jaar een woning hebben gekocht, lopen nu het gevaar dat de schuld die zij hebben meer bedraagt dat de waarde van hun woning. Zolang je niet hoeft te verhuizen, is er niet veel aan de hand. Maar bij overlijden, echtscheiding of een verhuizing wordt een en ander vaak pijnlijk duidelijk. Men blijft zitten met een restschuld.

Hypotheek in 30 jaar aflossen
Mede met het oog op dit alles heeft de politiekbesloten om woningbezitters te gaan verplichten om de schuld die zij bij aankoop van een woning aangaan in 30 jaar af te lossen. Als dit niet gebeurt, wordt de lening niet aangemerkt als eigenwoningschuld en is de rente niet aftrekbaar. Door de aflossing wordt de schuld steeds minder en neemt ook het fiscale voordeel van de renteaftrek af. Als alle plannen doorgaan, gaat de beperking gelden voor de leningen die worden afgesloten na 31 december 2012. Daarbij moet nog worden opgemerkt dat de verplichte aflossing niet gaat gelden als u overstapt naar een andere geldverstrekker (oversluiten) of bij een verhuizing ergens anders geld gaat lenen. Dit alles tot het bedrag van de ‘oude’ schuld. Voor eventuele verhogingen gaat de verplichte aflossing dan wel gelden. Vooral starters zullen dus last hebben van deze nieuwe regels. Dit betekent echter niet dat het moeilijker wordt om een lening te krijgen. Op grond van een gedragscode moesten de geldverstrekkers voor het bepalen van het maximaal te lenen bedrag al met een verplichte aflossing rekening houden. Tot nu mocht men echter 50% van de lening aflossingsvrij afsluiten en dat mag straks niet meer. Ook is het dan niet meer toegestaan om belastingvrij te sparen om na 20 jaar de eigenwoningschuld in een keer af te lossen. De feitelijke maandlasten worden daardoor wel hoger.

Vóór 31 december een nieuwe woning kopen?
In het najaar zal exact bekend worden gemaakt hoe de nieuwe regels er uit komen te zien. Mogelijk dat het interessant is om nog vóór 31 december 2012 een nieuwe woning te kopen en zo nog te ‘profiteren’ van de ruime aftrekmogelijkheden.