Tablets van de baas en fiscus

Onlangs werd bekend dat RTL door de rechter veroordeeld was om heel veel belasting te betalen over de waarde van tablets die RTL als werkgever aan haar werknemers had gegeven. RTL zag de tablets meer als mobiele telefoon dan als een computer.

Een telefoon blijft onbelast als deze voor meer dan 10% voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. Een computer echter moet voor 90% of meer zakelijk gebruikt worden, wil die onbelast blijven. RTL is tegen de uitspraak in beroep gegaan. Hoe het uiteindelijk afloopt, is nog onbekend.

Intussen is de staatssecretaris in de Tweede Kamer aan de tand gevoeld over de fiscale status van tablets. Volgens hem wordt een tablet van de baas door de Belastingdienst voorlopig nog niet zonder meer gelijk gesteld met een mobiele telefoon die door de werkgever wordt verstrekt. Maar als de tablet noodzakelijk is voor het werk, zal ook niet meer aan de eis worden vastgehouden dat de tablet voor 90 procent voor het werk moet worden gebruikt.

Weekers wil liever niet gaan voorschrijven hoe groot het scherm maximaal mag zijn, wil er nog sprake zijn van een telefoon. Het gaat er volgens hem om dat een werkgever aantoont dat de tablet noodzakelijk is voor het werk van de werknemer. Lukt dat niet, dan is er sprake van loon.